luni, 20 decembrie 2010

ANDREEA BALAN

ANDREEA BALAN
Andreea Bălan este o cântăreață pop. A devenit celebră ca membră a duetului Andre.
Copilăria. Debutul și primele activități muzicale (1994 - 1998)
Andreea Bǎlan s-a nǎscut pe 23 iunie 1984. Pǎrinții ei sunt Sǎndel Bǎlan și Valeria Bǎlan, fiind singurǎ la pǎrinți. Printre hobby-urile sale se numără limba engleză, geometria, algebra și informatica.] La școală a fost o elevă de nivel mediu până în clasa a VIII-a, devenind apoi o elevă bună. Copilăria s-a desfășurat fără incidente majore, fiind catalogată ca "un copil foarte cuminte". A urmat cursurile Liceului Ion Luca Caragiale din Ploiești, trecând examenul de bacalaureat cu nota 9.
A început să cânte la vârsta de 10 ani, sub îndrumarea tatălui ei, Săndel Bălan. Acesta i-a compus câteva piese, cu care a participat la o serie de spectacole pentru copii din Ploiești. În cadrul acestor recitaluri, a fost remarcată de Mihai Constantinescu, fiind invitată de acesta în emisiunea pentru copii, BaDa BaNu, difuzată de TVR1. A mai fost invitată și la alte emisiune specifice, precum Feriți-vă de măgăruș, Abracadabra, Video Magazin și Tip top mini top. În această perioadă a participat la numeroase festivaluri pentru copii, obținând mai multe premii, cel mai important fiind Festivalul Internațional Micul Prinț; la acesta au participat copii din 16 state, Bălan fiind numită „Mica Prințesă a Europei”, premiu înmânat de Președintele României, Emil Constantinescu.] Au existat câteva tratative de a forma un grup cu Simona Nae, dar planurile nu s-au materializat în urma neînțelegerilor dintre părinți.
În 1997, Bălan participă la Gala Națională Eurovision cu piesa „Un univers mai liniștit”, participarea ei nefiind însă validă din cauza criteriilor de vârstă care nu le îndeplinea. Anul următor, devine primul copil care lansează un material discografic sub formă de compact disc în România. Albumul, intitulat Amețiți de fum, conținea 10 piese dance compuse de tatăl ei și orchestrate de Cătălin Tîrcolea, dar care, deși lansat oficial, nu a fost mai fost distribuit din cauza lipsei de fonduri. Unii o numesc ca fiind prima artistă de muzică dance din România, datorită unor compoziții ca "Rezemat de gard", care au fost incluse pe album.
Cariera solo (2002 - prezent)
In 2002 se lanseaza solo si apare videoclipul "Te joci cu mine", dupa care lanseaza albumul cu acelasi nume. Urmand moda Andre - un album, un single - in noiembrie apare videoclipul "Libera din nou" de pe noul album, cu acelasi nume. Insa promovarea albumului continua cu o balada, maxi-single-ul "Plang de dor", iar ultimul single a fost "Nopti de vara", pentru care a primit locul 1 la festivalul de la Mamaia, la sectiunea slagare in 2003. "Nopti de vara" a ajuns pana pe locul #75 in topul oficial romanesc.
In ianuarie 2004 apare videoclipul "Aparente" de pe noul album solo, "Asa sunt eu", care a fost lansat in luna aprilie a aceluiasi an. Acesta este cel mai promovat album al Andreei, fiind in total extrase ca single 5 piese - "Aparente" (2004), "Oops eroare!" (2004), "Evadez" (2005), "Invidia" (2005) si balada "O straina" (2005). Tot in 2005 primeste primul premiu MTV "Premiul pentru cel mai bun site", iar in decembrie cititorii Apropo Tv o desemneaza cea mai buna artista.
Andreea si Petrisor Rudge in timpul emisiunii-concurs "Dansez pentru tine" (2007). In 2006, dupa o scurta pauza apare videoclipul "Nu stiu sa fiu numai pentru tine" (feat Keo), iar in noiembrie apare al patrulea album solo - "Andreea B", cel mai apreciat album al ei de critica.
In 2007, in lunile martie si aprilie participa la emisiunea "Dansez pentru tine". In iunie lanseaza al doilea videoclip de pe "Andreea B", "Prinde-ma, Aprinde-ma!". In octombrie si noiembrie participa in Mexic la finala mondiala "Dancing around the world", unde participa 11 tari, fiecare cu o pereche reprezentanta, si iese pe locul #2. Pe parcursul concursului Andreea canta o melodie intitulata "Baby get up and dance" cu care cucereste inimile mexicanilor si obtine un contract cu EMI Mexic.In ianuarie 2008 piesa va intra pe posturile de radio din Mexic. Pe 3 martie, Andreea a filmat un videoclip pentru piesa. Melodia a fost lansata in cadrul show-ului din Mexic si a fost compusa de Yorgos Benardos, Keo si Cornel Ilie. Regia clipului ii apartine lui Dragos Buliga cel care a realizat majoritatea videoclipurilor artistei. Clipul este unul de imagine. Single-ul nu face parte de pe "AndreeaB" si in premiera, melodia a intrat in Romanian Top 100 inainte de a fi lansata si fara a beneficia de un clip. Videoclipul se axeaza pe dans si miscari de jive deoarece regizorul a dorit sa lege experienta Andreei din Mexic de acest nou material.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu