miercuri, 22 decembrie 2010

DAN BALAN

Dan Balan este un cantaret moldovean, compozitor si producator. Cel mai mare succes al sau pana in prezent l-a realizat cu trupa O-Zone. A fost liderul trupei, producand toate piesele. Dan a infiintat O-Zone in 1999 si a lansat trei albume pana in 2004. Cel mai bine vandut LP a fost "DiscOzone", care a ajuns pe primul loc in topul vanzarilor in sase tari si s-a vandut in 2.5 milioane de copiii in lume (1 milion numai in Japonia). Cel mai mare succes al lui Dan a fost piesa `Dragostea din tei` (care este cunoscuta si ca `Numa Numa song`). Piesa a ajuns numarul 1 in 32 de tari (si numarul 3 in Marea Britanie) vanzandu-se in 12 milioane de exemplare in toata lumea . A fost cel mai mare single in Europa si Japonia in 2004 si 2005.

Apoi peste 100 de artisti au facut un cover la piesa in 12 limbi diferite. Un alt hit semnat O-zone a fost `Despre tine`. A ajuns numarul 1 in 5 tari si a fost pe locul 6 in top-ul Europei. Inainte sa intre in lumea pop , Dan s-a bucurat de prima experienta cu o trupa. El a format o trupa goth-doom metal care se numea Inferialis in 1997. Dan a cantat la keyboard si era compozitorul proiectului. Inferialis a avut o baza de fani mare in scena underground-ul moldovei, chiar daca nu a lansat ceva oficial.

In 2004, Dan a hotarat sa se intoarca la radacinile sale rock. A ales cei mai buni muzicieni din Moldova si s-a mutat cu ei in Los Angeles in 2005. Dan a scris compozitii inainte sa formeze trupa, a durat 2 ani sa-si creeze linia melodica si stilul lor propriu. L-a rugat pe Jack Joseph Puig un producator cunoscut (John Mayer, Sheryl Crow, No Doubt, The Black Crowes, Rolling Stones) sa produca disc-ul. Jack a fost foarte entuziasmat sa lucreze impreuna cu Dan. Albumul a fost inregistrat in aprilie/iunie 2006 la Ocean Way studio. In present, albumul pop-rock este promovat in SUA.

In paralel, Dan Balan a lucrat la proiectul pop-dance Crazy Loop in special pentru fanii care erau doreau sa-l vada pe scena dance. Noul proiect, "Crazy Loop" este numit dupa personajul care este intruchipat de Dan Balan. De ce "Crazy"? De ce "Loop"?... Nimeni nu stie de ce "Loop" dar toata lumea poate sti de ce "Crazy". Videoclipul Crazy Loop a fost filmat la Hollywood. 76 de persoane au lucrat timp de 24 ore pentru a realiza acest videoclip.

Conceptul videoclipului a fost facut de Dan si a fost regizat de cunoscutul regizor Marc Klasfeld, care a mai regizat videoclipul pentru Avril Lavigne, Backstreet Boys, Nelly, Jay Z sau John Bon Jovi. In videoclip, Dan joaca rolul unui baiat care livreaza pizza si incearca sa agate un model dar din pacate are sansa sa ajunga pe scena unei prezentari de moda. Aparitia lui exploziva transforma o prezentare plictisitoare intr-un show haute couture de succes. Pana acum, Crazy Loop a fost semnat in peste 20 de tari, printre care si in Romania, unde lucreaza alaturi de MediaPro Music. Piesa a fost inclusa pe trei compilatii din Spania, Japonia si Olanda. In Romania, Crazy Loop s-a difuzat in aceeasi saptamana de la semnarea contractului si in numai doua saptamani a ajuns sa se difuzeze la 98% dintre radiouri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu