luni, 20 decembrie 2010

ANDREEA BANICA

Andreea Banica s-a nascut in data de 21.06.1978 in Judetul Constanta, mai precis in Eforie.

S-a lansat in muzica de la o varsta foarte frageda, la 4 ani incepe sa cante. La 6 ani talentul ii este remarcat de catre Adrian Paunescu. Acesta o indruma spre cursurile de pregatire ale Clubului elevilor din Constanta. Ascensiunea ei in muzica a fost una specifica timpurilor – la 6 ani a participat la concursul Cantarea Romaniei si, mintindu-i pe organizatori ca are 8 ani, a reusit sa ia premiul 1.

Acelasi succes l-a avut si in anul urmator, la acelasi concurs renumit. Astfel ca in palmaresul micutei Andreea deja se intrezarea ceea ce avea sa urmeze – o cariera muzicala de invidiat. Lucru care n-a tinut-o departe de studiu. Stia ca fara o pregatire in domeniu nu ar fi reusit in cariera muzicala, asa ca a facut 2 ani de pian si 4 ani de canto.

A participat in continuare la nenumarate festivaluri de muzica, insa aprecierea la un alt nivel avea sa vina in anul 1998 o data cu participarea la Festivalul de la Mamaia.
Acolo a fost remarcata si propulsata in showbussines-ul romanesc, aflat inca la inceput.

A facut parte din Exotic, prima trupa de fete din Romania, alaturi de Claudia Patrascanu si Iulia Chelaru. Prima piesa lansata in aceasta componenta a fost “Sexy”, care a inregistrat un succes urias. Exotic a inregistrat 3 single-uri (“Uita-ma”, “Sexy” si “Un sarut”) toate insotite de videoclip si a lansat pe piata 2 albume intitulate: Sexxy si Pasional.

Trupa Exotic a ramas unita vreme de 2 ani de zile, dupa care fiecare din cele trei fete si-a urmat propriul drum. In anul 2000, Andreea Banica a facut echipa cu Cristina Rus si cele doua au pus bazele unei noi trupe – Blondy. Au ramas in aceasta formula vreme de 4 ani, lansand un numar de 3 albume, si o reeditare (“Atat de aproape”, “O parte din tine”, “Dulce si amar”). Alte realizari ale trupei: 6 videolipuri lansate pe piata si premiul pentru cea mai buna trupa dance oferit de catre Radio Romania Actualitati in anul 2003.

In anul 2004, Cristina Rus a parasit formula Blondy iar Andreea Banica a continuat cariera solo sub aceasta titulatura. Primul succes pe cont propriu l-a avut cu melodia “Dansez, dansez” realizata in colaborare cu Laurentiu Duta. Tot cu el a compus si primul album solo. Formula s-a dovedit a fi una de succes astfel ca anul acesta albumul a obtinut Discul de aur pentru vanzari, oferit de casa de discuri Cat Music. De pe acelasi prim album s-au mai extras doua single-uri: “Indragostiti” si “ Dulce si amar”.

O data cu lansarea single-ului “Fiesta” Andreea Banica si-a consolidat pozitia de cea mai bine vanduta artista din Romania. Single-ul a ajuns pe primul loc in toate clasamentele muzicale romanesti si i-a adus Andreei Banica premiul pentru cea mai buna artista solo in cadrul Premiilor MTV. Acesta este momentul in care Andreea Banica a decis sa-si schimbele numele de scena din “Blondy” in “Andreea Banica” .

Al doilea album solo se intituleaza “Rendez-vous” si este lansat in iunie 2007. Dupa single-ul “Fiesta”, extras de pe “Rendez-vous”, a fost lansat si un al doilea single denumit la fel ca si albumul, “Rendez-vous”. Piesa a reprezentat o continuitate a succesului primului single lansat si este una dintre cele mai difuzate piese ale verii 2007, ocupand locuri fruntase in clasamentele muzicale.

A colaborat cu Laurentiu Duta, Marius Moga, Sandy Deac, trupa Simplu si Taraful din Clejani.

In ceea ce priveste videoclipurile realizate in cariera solo, Andreea Banica a colaborat cu Bogdan Toader si Dragos Buliga, acesta din urma realizandu-i ultimele trei single-uri: “Dulce si amar”, “Fiesta”, “Rendez-vous”
In 1998, la inceput de cariera a colaborat cu casa de discuri Mediapro, iar din anul 2000 a trecut in randul artistilor de la Cat Music Media Services, casa de discuri careia i-a ramas fidela si cand si-a lansat cariera solo.

A fost prezentatoare pentru emisiunile Cocktail (vreme de 12 editii in anul 2002) si Folclorul Contraataca (3 sezoane – 2003 -2004). Antena 1.

Si-a incercat talentul si ca actrita, jucand in serialul Pro TV `Meseriasii`, in 2005, vreme de 2 sezoane. In 2007 a semnat un contract cu postul Romantica TV pentru a gazdui o noua emisiune – Departamentul Vedete.

In ultimii trei ani Andreea Banica a devenit una dintre cele mai bine platite artiste din Romania si a inregistrat cel mai mare numar de concerte – peste 200 concerte pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu